Nyttig mat

nyttig matVad innehåller maten vi stoppar i oss egentligen? I Livsmedelsdatabasen som Livsmedelsverket har går det att söka efter olika typer av mat, för att se vad du bör äta mindre av, eller mer av för att få i dig ett visst näringsämne. För den som just börjat att på allvar engagera sig i sin kosthållning kan de olika dieterna och kosttipsen te sig som en djungel som får oss att längta tillbaka till tiden då tallriksmodellen var enväldig och livet enkelt. Egentligen behöver det inte vara så svårt. Du kan faktiskt äta näringsriktig mat utan att bekänna dig till någon sektliknande potatishatande bokstavskombinationsdiet, bli vegan eller leva på pulversoppor resten av livet. Vad är då nyttig mat? Låt oss återgå till tallriksmodellen – principen är det inget fel på. Alla näringsgrupper bör representeras på tallriken. Kroppen behöver både proteiner och vitaminer, liksom även kolhydrater. Generellt kan du vara måttlig med portionerna av kolhydrater, såsom potatis, pasta och ris. Det är snabb energi med relativt lågt näringsvärde som kroppen inte står sig särskilt länge på. Grönsaker kan du däremot vräka på med, ungefär hur mycket du vill. Särskilt om du inte äter kött eller andra animaliska produkter, då kan grönsaker och baljväxter fungera som substitut och bidra med nödvändiga proteiner och mineraler. Försök att inte äta så mycket snabbmat eller halvfabrikat. De innehåller ofta mycket salt och artificiella smakförstärkare men desto mindre näring då dessa produkter görs på sämre råvaror.